Преписани от интернет и другаде.

Новини

06.11.18

Спомен за MH-17
Източник: Россия-1

Само няколко месеца след свалянето на прочутия самолет MH-17 беше организирана експертиза от уж независима страна - Холандия, беше отправено официално обвинение към Русия. Най-важните "доказателства", аргументиращи това обвинение бяха два медийни клипа с куп емоции и твърдението, че поразяващата ракета е руско производство. В момента на произшествието над това място е имало само военно-разузнавателен спътник на САЩ, който с голяма вероятност е забелязал какво се случва. Но САЩ не са публикували никакви данни.
Няколко месеца по-късно Русия направи собствено разследване- с експерти от Алмаз-Антей (фирмата, която произвежда ракетите). Разследването беше публикувано и от геометрични съображения там беше направено заключение, че ракетата е била изстреляна от област под контрола на Киев. Тъй като Руската страна не беше допускана нито до мястото на произшествието, нито до събраните останки, това разследване беше само по публиквани отвън фотографии. Заключения от този тип са само насочващи, а не доказателствени. Години по-късно, пак от Холандия произлезе странна снимка на един от ракетните двигатели, където личеше сериен номер. Това беше груба грешка от страна на Холандската комисия, защото те не знаеха, че по този номер може да бъде проследена цялата история на изделието- от завода до стрелбата.
Кадър: фрагмент от ракетата:

Но това се случи и руснаците публикуваха тази история. Оказа се, че въпросната ракета е била доставена (декември 1986г.) в ПВО-поделение на тогавашна Украйна (223 зенитно-ракетна бригада - Теребовля), останала е там след разпадането на СССР и е била налична там (вече в Украйнските въоръжени сили) до момента на произшествието. Това даде основание на руската страна да разследва и останалите "аргументи" на обвинението - след анализ се оказа, че видеоматериала е сглобен чрез компютърна обработка на анимацията, а гласовия запис беше идентифициран като на украински офицер (Руслан Гринчук).
Кадър: Една снимка не е достатъчна, но върху клипа е правено разследване:

От както бяха публикуване тези документи, досега Холандската страна не е казвала нищо.
Гледал съм по този повод няколко клипа от руски официални медии, включително на военните. Имаше доста коментари.
Но когато днес потърсих в Youtube фразата MH17, се появиха три-четири страници с около 50 клипа - фейкови обвинения отпреди това разследване.от по-рано:
05.11.18 Военни самолети до Руската граница
04.11.18 Алексей Пушков за Американската хегемония
03.11.18 Tu-142 лети над НАТО-вските кораби
02.11.18 В Идлиб Сирийската войска атакува терористите
01.11.18 Не всички в Америка са против Русия
31.10.18 В Норвегия не всички са за НАТО

начална страница